Τεστ ΠΑΠ

Τι είναι το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου εφευρέθηκε από τον Γεώργιο Παπανικολάου το 1928. Είναι μια απλή, ανώδυνη, εξέταση που αφορά την λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας με τη βοήθεια μίας μικρής σπάτουλας και μιας βούρτσας και αποσκοπεί στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το δείγμα του τεστ ΠΑΠ εξετάζεται από ειδικό ιατρό (κυτταρολόγο) για να εντοπιστούν, αν υπάρχουν, ανώμαλα κύτταρα π.χ. κύτταρα που εμφανίζουν λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Με αυτόν τον τρόπο ανιχνεύονται πρώιμες κυτταρικές αλλοιώσεις που αν δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα, υπάρχει η πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα. Αυτή η πιθανότητα εξαρτάται από το είδος των κυτταρικών αλλοιώσεων που παρατηρούνται στο τεστ Παπανικολάου.

Ο πρωταρχικός στόχος του τεστ Παπανικολάου ΔΕΝ είναι η ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά των κυτταρικών αλλοιώσεων που προηγούνται του καρκίνου.

Για τις περισσότερες γυναίκες το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου θα είναι φυσιολογικό. Περίπου όμως 1 στις 20 γυναίκες θα λάβουν απάντηση από το τεστ Παπανικολάου που δεν θα είναι απολύτως φυσιολογική,

 

Γιατί να κάνω το τεστ ΠΑΠ;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί καθώς πρώιμες βλάβες μπορούν να ανιχνευθούν νωρίς και να θεραπευτούν.

Πρέπει να εξετάζονται όλες οι γυναίκες;

Προτείνουμε τον ετήσιο έλεγχο με τεστ ΠΑΠ και γυναικολογική εξέταση σε όλες τις γυναίκες, από τότε που ξεκίνησαν να έχουν σεξουαλικές επαφές μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πιο συχνός σε γυναίκες που:

  • καπνίζουν
  • ξεκίνησαν τις σεξουαλικές επαφές σε νεαρή ηλικία
  • είχαν μεγάλο αριθμό συντρόφων ή είχαν σύντροφο με μεγάλο αριθμό σχέσεων
  • παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (για παράδειγμα μετά από μεταμόσχευση οργάνου)

Ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση χρειάζεται να γίνεται έλεγχος με τεστ Παπανικολάου.

 

Πως γίνεται το τεστ ΠΑΠ;

Η διαδικασία λήψης του τεστ Παπανικολάου είναι πολύ απλή. Αφού ουρήσετε, ώστε η κύστη σας να είναι άδεια, θα ξαπλώσετε στη γυναικολογική καρέκλα έχοντας βγάλει το εσώρουχο σας. Με πολύ ήπιο τρόπο εισάγεται στον κόλπο σας ένας πλαστικός κολποδιαστολέας. Ο κολποδιαστολέας βοηθάει να μείνει ο κόλπος ανοικτός για να βλέπει η γιατρός τον τράχηλο. Μετά θα γίνει συλλογή με μια σπάτουλα των κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου και το βάθος του κόλπου και με μία ψύκτρα συλλέγονται λίγα κύτταρα από το στόμιο του τραχήλου.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη τεστ ΠΑΠ;

Το κλασικό Test Pap (Τεστ Παπανικολάου) έχει περίπου 80% ακρίβεια στην ανεύρεση παθολογικών κυττάρων. Αυτό συμβαίνει γιατί το δείγμα που συλλέγεται παραμένει σε ένα ποσοστό του στη συσκευή λήψης (βούρτσα, σπάτουλα) και μόνο το 20% επιστρώνεται στο γυάλινο πλακάκι που εξετάζεται στο μικροσκόπιο. Tο Test Pap Υγρής Φάσης είναι η πρώτη εξέλιξη του κλασικού Test Pap (Τεστ Παπανικολάου) μετά από 50 χρόνια. Η μέθοδος Test Pap Υγρής Φάσης έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1996. Στην μέθοδο Test Pap Υγρής Φάσης ο τρόπος εξέτασης είναι ίδιος με το απλό pap test. τα κύτταρα συλλέγονται κατά τον ίδιο τρόπο αλλά αντί να επιστρωθούν στη γυάλινη πλάκα, το ειδικό βουρτσάκι τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με συντηρητικό, το υγρό Thin Prep. Έτσι εξασφαλίζεται η συλλογή όλων των κυττάρων της λήψης και η σωστή συντήρηση τους. Επιπλέον το Test Pap Υγρής Φάσης επιτρέπει πολλαπλές εξετάσεις στο ίδιο δείγμα χωρίς επαναληπτική επίσκεψη και λήψη.

Εάν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο Υγρής Φάσης πραγματοποιούμε ταυτόχρονα και ανίχνευση & ταυτοποίηση του ιού HPV 

Θα πονέσω κατά τη λήψη του τέστ ΠΑΠ;

Μπορεί να αισθανθείτε μικρή δυσφορία ή πολύ λίγο πόνο. Για αυτό το λόγο προσπαθήστε να είστε χαλαρή και να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές.

 

Ποια μέρα είναι η καταλληλότερη για να κάνω το τεστ ΠΑΠ;

Το τεστ Παπανικολάου δεν μπορεί να γίνει τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Οποιαδήποτε άλλη μέρα του κύκλου μετά το τέλος της περιόδου είναι κατάλληλη για λήψη τεστ ΠΑΠ.