Εξετάσεις ούρων

ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ 

Συλλέξτε τα πρώτα πρωινά ούρα στον ειδικό ουροσυλλέκτη, αφού προηγουμένως γίνει πλύσιμο των έξω γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό γιατί διάφορα εξωτερικά στοιχεία (π.χ. πυοσφαίρια, αίμα, βλέννη) μπορεί να παρασυρθούν κατά την ούρηση και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Για δείγματα από νήπια ρωτήστε πρώτα στο εργαστήριο.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Συλλέξτε τα πρώτα πρωινά ούρα σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Επιβάλλεται προηγουμένως να πλυθείτε σχολαστικά στα έξω γεννητικά όργανα. Ουρήστε λίγο έξω και στο μέσον περίπου της ούρησης ουρήστε απ’ ευθείας μέχρι τη μέση του ουροσυλλέκτη. Στο εργαστήριο πρέπει να τα φέρετε το πολύ σε μία ώρα αφού προηγουμένως ασφαλίσετε καλά το πώμα για να μη χυθούν.

Για δείγματα από νήπια ρωτήστε πρώτα στο εργαστήριο.

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ

Την πρώτη πρωινή ούρηση της ημέρας, δε θα τη συλλέξετε. Τη δεύτερη ούρηση (σημειώστε την ώρα) καθώς και όλες τις επόμενες, θα τις βάλετε στο ειδικό πλαστικό δοχείο για ούρα 24ώρου, μέχρι και την ώρα που ξεκινήσατε. Εάν χρειαστεί, χρησιμοποιήσετε και δεύτερο δοχείο.

Προσοχή, ώστε να μην παραλείψετε κάποια ούρηση ή να μη σας φύγουν ούρα έξω από το δοχείο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να ξαναρχίσετε τη συλλογή ούρων την επόμενη μέρα από την αρχή. Πριν όμως ξεκινήσετε ενημερωθείτε από το εργαστήριο για τη δίαιτα που πρέπει να κάνετε και το συντηρητικό που θα πρέπει να προστεθεί στο δοχείο συλλογής.  

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ

Πρέπει να είστε νηστικός-ή από τις 9 το βράδυ της προηγούμενης μέρας.

Το πρωί θα  ουρήσετε κανονικά. Αμέσως μετά  θα πιείτε ένα με δύο ποτήρια νερό. Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες από την πρώτη πρωινή ούρηση, θα πρέπει να έλθετε στο εργαστήριο. Μόλις φτάσετε ζητήστε να σας δώσουν ένα ειδικό πλαστικό ποτηράκι (ουροσυλλέκτη). Στις δύο ώρες ακριβώς από την πρώτη πρωινή ούρηση, θα πρέπει να ουρήσετε μέσα στο δοχείο που σας έδωσαν και να το επιστρέψετε.

17 OHCS : Για δυο ημέρες πριν τη συλλογή και κατά την συλλογή πρέπει να αποφεύγεται η λήψη αντιβιοτικών, η λήψη ACTH και κορτικοστεροειδών. Η αποφυγή stress είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της συλλογής.

ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Επί 3 ημέρες προ της συλλογής και κατά τη διάρκεια θα πρέπει να αποφεύγονται οι παρακάτω τροφές :

 1. Σοκολάτα – Κακάο
 2. Καφές – Τσάι
 3. Coca Cola – Βανίλια
 4. Γλυκά – Κρέμες καραμελέ – Παγωτά
 5. Πορτοκάλια – Μανταρίνια – Λεμόνια – Κίτρα
 6. Μπανάνες – Ανανάς
 7. Χυμοί και αναψυκτικά εμφιαλωμένα ή κονσέρβα
 8. Ξηροί καρποί
 9. Τυριά
 10. Σάλτσες – Μπαχαρικά – Πηχτή – Ζελέ
 11. Οινόπνευμα
 12. Ασπιρίνη και αντιυπερτασικά φάρμακα
 13. Κάπνισμα

Ακόμη για 3 εβδομάδες θα πρέπει να αποφεύγονται τα εξής φάρμακα : Ντοπαμίνη – Φαινοθιαζίνες – α – β Αναστολείς – Διαμίνες – Ασπιρίνη – Βιταμίνη Β

ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ : Δεν πρέπει να γίνεται λήψη ασβεστίου και ορμονών που αφορούν την οστεοπόρωση για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την ημέρα της συλλογής. Πρέπει να συλλέγονται όλα τα ούρα και όχι τμήμα αυτών.

ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Για 2 ημέρες πριν τη συλλογή και κατά την συλλογή πρέπει να αποφεύγεται η λήψη αντιβιοτικών, η λήψη ACTH και κορτικοστεροειδών. Η αποφυγή stress είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της συλλογής.

ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Δεν πρέπει για 2-5 εβδομάδες να λαμβάνονται διουρητικά, αντιυπερτασικά, κυκλική προγεστερόνη, οιστρογόνα, licorice. Πρέπει επίσης να ακολουθείται για 3 εβδομάδες φυσιολογική δίαιτα σε νάτριο (100-200 mmole/24h).

AΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Ο εξεταζόμενος για 2 εβδομάδες πριν τη συλλογή πρέπει να μην κάνει λήψη :

 • Ντοπαμίνης
 • Α & Β Αναστολέων
 • Διαμίνης
 • Ασπιρίνης
 • Βιταμίνης Β
 • Διανοθειαζινών

Κατά τη συλλογή των ούρων δεν πρέπει να λαμβάνεται καφεϊνη και τσάι. Το δείγμα πρέπει να διατηρείται κατά την συλλογή σε σκοτεινό δροσερό μέρος κατά προτίμηση στο ψυγείο και να οδηγείται στο εργαστήριο το γρηγορότερο.

VMA OΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : Aπαγορεύεται για 4 ημέρες πριν την συλλογή η διατροφή με :

 1. Καφές
 2. Τσάι
 3. Μπανάνες
 4. Εσπεριδοειδή
 5. Κακάο – Σοκολάτα
 6. Ξηροί καρποί
 7. Βανίλια
 8. Άθληση -Stress

Πρέπει για 2 εβδομάδες να υπάρχει αποχή από τα παρακάτω φάρμακα :

 1. α – Μεθυλ ντοπα
 2. Levodopa
 3. Carbidopa
 4. Ρεζερπίνη
 5. Πυριδοξίνη
 6. Ασπιρίνη
 7. Amoxil

ΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ : O εξεταζόμενος για 2 ημέρες πριν την συλλογή πρέπει να μην κάνει λήψη :

 1. Ντοπαμίνης
 2. Α & Β Αναστολέων
 3. Διαμίνης
 4. Ασπιρίνης
 5. Βιταμίνης B, C
 6. Φαινοθειαζίνων
 7. Αντιβιοτικών

Κατά την συλλογή των ούρων δεν πρέπει να λαμβάνονται : καφεϊνη, τσάι, σοκολάτα, βανίλια, μπανάνες, αρωματικά μήλα. Το δείγμα πρέπει να διατηρείται κατά την συλλογή σε σκοτεινό δροσερό μέρος κατά προτίμηση στο ψυγείο και να οδηγείται στο εργαστήριο το γρηγορότερο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ ΓΙΑ ΥΔΡΟΞΥΠΡΟΛΙΝΗ

Απαιτείται ειδική δίαιτα για 2 ημέρες και κατά την διάρκεια της συλλογής. Η τροφή δεν πρέπει να περιέχει καθόλου κολλαγόνο. Γι’αυτό απαγορεύονται :

 1. Kρέας & προϊόντα κρέατος (αλλαντικά, κρεατόσουπα κλπ)
 2. Ψάρι (σούπες)
 3. Πουλερικά (σούπες)
 4. Ζωμοί των παραπάνω
 5. Πουτίγκα – Γλυκά
 6. Παγωτά – Ζαχαρωτά – Καραμέλες
 7. Προϊόντα με ζελατίνη

Σε αντικατάσταση προτείνονται : Tυρί – γάλα – αφρόγαλα – γιαούρτι – αυγά – όσπρια – χόρτα – λαχανόσουπες – σαλάτες – ζυμαρικά

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

ΟΞΑΛΙΚΑ ΟΥΡΩΝ 24ωρου

Για 7 ημέρες ΟΧΙ Ντομάτες – Σπανάκι – Φράουλες – Βιταμίνη C