Βιταμίνη Β9 ή απλώς φυλλικό οξύ

Τι είναι;

Η βιταμίνη Β9 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια του συμπλέγματος Β και είναι ευρέως γνωστή και ως φυλλικό οξύ. Απορροφάται στο έντερο και είναι σημαντική στη σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA. Η έλλειψή της προκαλεί ανιαμία.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β9;

Φασόλια, πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, μανιτάρια, μαγιά μπύρας, τυρί, καστανό ρύζι, φακές, κουνουπίδι, εσπεριδοειδή, αρακάς, μπανάνα, αυγά, σπαράγγια, αβοκάντο, φράουλες, ξηροί καρποί (φιστίκια, ηλιόσποροι, καρύδια).

Οφέλη της Β9

Κατά την κύηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης βλαβών νωτιαίου σωλήνα και εξασφαλίζει σωστή ανάπτυξή του στο εμβρύου.
Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση. Μειώνει την παραγωγή των ορμονών που προκαλούν στρες, ενισχύει το μεταβολισμό και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Προλαμβάνει καρδιακά επεισόδια, μέσω της ρύθμισης των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και της εναπόθεσης της χοληστερίνης στα αγγεία.
Βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης. Εμπλέκεται στην παραγωγή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης (ορμόνες της ευτυχίας) και αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, κάτι που ανακουφίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Προάγει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό.
Βοηθά τη μυϊκή ενδυνάμωση.
Καταπολεμά (μαζί με τις βιταμίνες C και E) τη δημιουργία ελευθέρων ριζών (υποπροϊόντα του μεταβολισμού) η συσσώρευση των οποίων επιδρά αρνητικά και μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα (άνοια, Αλτσχάιμερ), να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσει ακόμη και σε διαβήτη ή το πιο απλό σε απώλεια μαλλιών.

Μπορούμε να ελέγξουμε τα επίπεδα της βιταμίνης με μια απλή εξέταση αίματος μετά από ολονύκτια νηστεία.